EN ASIATISK PÄRLA

I början av 90-talet var East en levande fantasi hos ett gäng mat- och musikälskare som hade ena foten på köksgolvet och andra på dansgolvet. Ända sedan dess har East varit en mix av mat, musik och människor – en asiatisk institution för matälskare, musiker och annat krogfolk. I Stureplans västra (!) hörn har nöjeslivshistoria och krogminnen skapats i nära 30 år. Vi fortsätter stå stadigt i våra rötter kring maten och musiken, men kikar alltid nyfiket framåt, ifrågasätter lite bångstyrigt och bryter en och annan regel på vägen – som alltid i klassiskt East-manér.

Läs mer om Easts historia här.

RESTAURANG

East är ett dynamiskt möte med Asien och en remix av det pan-asiatiska köket. Influenserna kommer från olika hantverk och traditioner från såväl Vietnam, Thailand och Korea, men även från Peru och Sydamerika. Cocina Nikkei är blandköket där den japanska fisktraditionen mixas med den peruanska mattraditionen. East är ett möte, en remix, en fusion. En asiatisk restaurang som alltid satt kreativt framför konservativt. East är pinnar, men inga pekpinnar. På menyn finns för alltid typiska East-klassiker såsom Thai Beef Sashimi, Tom Ka Gai och Tempura Roll, men då och då experimenterar vi lite respektlöst, lägger till och tar bort och vem vet, kanske blir det en framtida klassiker.

Veckans Lunch

Pad Kra Paow Moo

195
Thailändsk wok med hackad #äsk, oystersås, vitlök, chilli & thailänskbasilika. Serveras med ris & stekt ägg.

Asian Fish & Chips

185
Pankopannerad torsk”le med sötpotatispommes, wasabiremoulad & edamamesallad.

Friterad Lax Poke

195
Sushiris, Salladsmix, alfagroddor, granat- äpple, wakame, edamame, picklad rödkål, picklad ingefära, sojamarinerad snacksgurka, rädisa, sötpotatismousse & avokadocream. Toppad med friterad lax & sojadressing.

BARER

Det mest avslappnade mötet mellan öst och väst sker vid bardisken. Med asiatiska smaker i glaset får du en mix som är både exotisk och fräsch, traditionell och modern, från plommonlikörens umeshu till aprikosens momoshu till det mest japanska av allt – wasabi. Easts cocktails går i samma linje som maten. Sake, risdestillat och japanska råvaror och smaker är en betydande del av våra barers själ.

SUSHIBAREN

Sushibaren är vår alldeles nya bar, den första delen i en totalförvandling av East. Själva namnet är kanske aningen missledande, för det är inte främst sushi som serveras här, men det är ett namn som funnits med oss på East sedan jättelänge. Idag är det en internationell bar med en härlig cocktaillista med spännande drinkar som bara serveras i denna del. I baren serveras även en hel del smårätter som passar perfekt som bartilltugg och som är enkla att dela på.

Sushibaren har öppet från kl. 16 alla dagar i veckan.

EASTBAREN

Den legendariska Eastbaren behöver knappast någon närmre presentation. Här har det skålats, firats, dansats och flirtats. Inom kort kommer del två av en totalförvandling av East ta sin fortsättning här – men tills dess fortsätter nöjeslivet precis som vanligt. 

Eastbaren är öppen sju dagar i veckan till kl. 03!

SUNDAY BRUNCH

Easts populära brunch är äntligen tillbaka! Den här säsongen berättas ”The East brunch story”, vilket är en smakresa i fyra kapitel. Här blandas influenser från olika delar av Asien med både Easts 30-åriga historia och vad som väntar i framtiden.

Förvänta dig mycket mat och många smaker, färger och texturer. Brunchen serveras enskilt eller för en grupp, men alltid avvägt för hur många ni är i sällskapet. Baren är laddad med klassiska brunchdrinkar, men här finns även nya kompositioner och nya vägar i detta Sunday Brunch-äventyr!

Brunchen serveras söndagar och kostar 425 kr per person.

ETT MODERNT ASIATISKT JULBORD

På Easts julbord dukar vi dagligen upp långlivade klassiker som korean pancakes, Thai-beef sashimi, kryddiga revben, chicken lemon, och mycket mer. Vi experimenterar också lite respektlöst på typiskt East-manér, testar oss fram till nya julbordsklassiker och serverar många vegetariska och veganska alternativ. Julbordet avslutas med ett specialkomponerat dessertbord fyllt med asiatiska sötsaker.

I år välkomnar vi er till East som firar 30 år och tagit första steget i en spännande förvandling. En nyhet för i år är att vi under mellandagarna dukar upp en härlig julbrunch!

Tider

Vardagar
Lunchsittning: 11.30-15.00
Kvällsittning: 16.00-00.00

Helg
Lunchsittning: 12.00-15.00
Kvällsittning: 16-00-00.00

Barnpriser
Barn mellan 0–3 år äter gratis
Barn mellan 4–12 år 35 kr/år
Från 13 år är det fullt pris

Avbokningsregler
Eftersom läget fortfarande är aningen instabilt är alla bokningar preliminära tills vidare. Under hösten kommer vi kontakta er via mail för att ni ska bekräfta och därmed säkra er julbordsbokning.

EAST ASIATISKA JULBORD HEMMA HOS DIG

Självklart kan du även ta med dig Easts asiatiska julbord hem till dig eller till någon du tycker om! Vi har satt ihop våra mest populära nigiris och makis, smårätter som Nem, Kyurisallad och Tofu- och auberginesallad. Detta tillsammans med varmrätter som bibimbap, Tsukune, Chashu och Salmon Butter Ponzu och ett sött avslut blir garanterat en riktigt uppskattad middag tillsammans med dina närmsta.

25 nov - 30 nov
  • Lunch: 595 kr ink moms.
  • Middag: 795 kr ink moms.
1 dec - 23 dec
  • Dag: 695 kr ink moms.
  • Kväll: 845 kr ink moms*

*Mellan 8 dec – 12 dec & 15 dec – 17 dec 895 kr ink moms.

Julafton
  • Julafton: 995 kr ink moms.
NYHET! Julbrunch 25 & 26 dec
  • Hela dagen 645 kr

”East är ett möte, en remix, en fusion.
En asiatisk restaurang som alltid
satt kreativt framför konservativt.”

”East är ett möte, en remix, en fusion. En asiatisk restaurang som alltid satt kreativt framför konservativt.”

EAST TAKE OUT

Ta med dig East hem eller till kontoret! Självklart kan du beställa hela Easts meny som take away. Slå oss en signal på 08-611 49 59 och beställ innan du kommer förbi och hämtar. Eller låt Uber Eats eller Foodora leverera till dig.

FESTCATERING

East kommer hem till dig!

East har satt samman en mingelmeny anpassad för hemmafesten – som vi dessutom levererar direkt hem till dig!
Allra härligast är det förstås om du tar med hela East-upplevelsen hem till dig och låter våra sushikockar och serveringspersonal bjuda ditt sällskap på en upplevelse i typsikt East-manér!

Easts festcatering:
12 bitar mix sushi 250 kr per person.
12 bitar mix sushi inkl misosoppa och edamame 300 kr per person.

Minsta beställning är 10 personer. Fri leverans inom Stockholm. Kostnad för serveringspersonal och sushikockar på plats tillkommer.

Kontakta oss gärna så skräddarsyr vi din fest!
Ring  +46 (0)8 611 49 59 eller maila bord@east.se.

NYÅR

På East har festen fått ta plats i 30 år och även denna nyårsafton står nyårsdrinkar, bubblor, härlig mat och fest förstås i fokus! På dagen bjuder vi in till East New Years Brunch och på kvällen serverar vi en härlig asiatisk nyårssupé där de fyra elementen hav, eld, land och luft fått inspirera.

Därefter blir det förstås nyårsfest ända fram till kl. 03.

795 kr / pp

NÖJE

East har en lång och stark tradition av musik i sin själ. Här har några av vår tids absolut största musikartister festat och levt runt – kanske inte så konstigt då producentguden Max Martin var delägare under många år. 

Än idag, nära 30 år efter öppningen, är musiken en av Easts allra viktigaste delar. Här blandas pop, urbant, funk, house, disco och techno – allt beroende på klubb och DJ:s.

Är ni ett större gäng eller företag som vill besöka oss under sena kvällen / natten, vänligen skicka en förfrågan till event@brasseriegruppen.se

EVENT

Födelsedagsmiddag, sommaravslutning, tjejmiddag, företagsfest eller pressvisning? På East finns möjlighet att anordna alla typer av såväl företagsfester som privata evenemang. Vi kan ta emot upp till 200 sittande gäster, men lägger lika stort engagemang i det mindre sällskapet, som föredrar en middag mer avskilt i vårt chambre separée. Easts extremt centrala läge mitt på Stureplan, med pulsen bokstavligen runt hörnet, gör detta till en av Stockholms absolut bästa mötesplatser för events. Välkommen att kontakta oss med en förfrågan nedan – vi ser fram emot att tillsammans skapa minnesvärda events.

HISTORIA

1989 öppnade det allra första East i en källare på en undangömd bakgård på Kungsholmen. Två år senare fick man frågan om att flytta till Stureplan, men många tvivlade. Ingen bodde ju vid Stureplan, ingen hängde ens där och torget var ännu inte inskrivet i Stockholms nöjesliv. Men personerna bakom East tog chansen och stammisarna rasade. Det nya East skapades av kvartetten Peter Lindgren, Erik Videgård, Elias ”Saile” Eliasson och Uluc ”Bullen” Telmen. Det här var en kvartett som hade ena foten på restauranggolvet och den andra på dansgolvet. Restaurangen fick en ny symbol av runda prickar som tillsammans bildar ett E. Den enskilda solitära pricken blev snabbt synonym med East och många tyckte den påminde om det nya läget och Svampen sedd uppifrån. Thomas Sandell och Peter Hallén ritade inredningen, som blev så omtalad att studenter vid Arkitekthögskolan gjorde ett specialarbete kring den ”ny-enkla” arkitekturen. På andra sidan torget hade Sturecompagniet flyttat in och någonstans här började omformningen mot det nya Stureplan – torget som idag är mer ett begrepp än en adress. I källaren på East drog man igång klubbverksamhet och till premiären bjöd man in på ett hypermodernt sätt – via disketter med inbjudningsinfon på. Datumet var 28 november 1991. Resten är ju faktiskt historia. Mer än trettio år senare är East fortfarande en asiatisk institution i Stureplans västra hörn.

Delar av texten om Easts historia kommer från Jesper Tillbergs text ”De förlorade minnenas historia” i boken ”East – en asiatisk kokbok” från 2017.

GE BORT EN UPPLEVELSE

Saker i all ära, men inget slår en upplevelse. Ge bort ett restaurangäventyr – ett kärleksfullt sätt att visa omtanke. Våra presentkort gäller på Brasseriegruppen samtliga restauranger.

SENASTE INLÄGGEN

Kontakt

East
Stureplan 13
+46 (0)8 611 49 59
info@east.se

PR & Marknad
Frida M Thornberg
frida@brasseriegruppen.se

Öppettider

Måndag 11.30–03.00
Tisdag 11.30–03.00
Onsdag 11.30–03.00
Torsdag 11.30–03.00
Fredag 11.30–03.00
Lördag 12.00–03.00
Söndag 12.00–03.00